Gerookte paling

BBQ Status: Indirect

img_5786

Temp / Tijd:

75c

4h

72c kern

Materiaal:

Lekbak

Speten

Handschoenen

Thermometer

Rookhout (eiken,beuken)

Ingredienten:

 2kg Paling gepekeld

Bereiding:

Eerst moet je aan verse paling zien te komen en daarvoor kun je terecht bij een Palingkweker of palingrokerij  zij kunnen paling voor je leveren. De paling is meestal ook ontdaan van slijm en tegen meerprijs wordt de paling ook voor je schoongemaakt van zijn ingewanden. Het zouten of pekelen kunnen ze daar ook perfect voor je regelen.

img_5771

Eerst moet je aan verse paling zien te komen en daarvoor kun je terecht bij een Palingkweker of palingrokerij  zij kunnen paling voor je leveren. De paling is meestal ook ontdaan van slijm en tegen meerprijs wordt de paling ook voor je schoongemaakt van zijn ingewanden. Het zouten of pekelen kunnen ze daar ook perfect voor je regelen. Ik heb gekozen voor gepekelde paling.

Als de paling goed is uitgelekt kun je de speten in je rookkast hangen. Tijdens het voor drogen op het rek kun je natuurlijk al een mooi vuurtje stoken in je ton/bbq. We gaan de paling nu nog verder drogen, je kunt aan de paling voelen of hij droog genoeg is. De huid moet perkamentachtig aanvoelen en geen vochtige plekken meer hebben. Nu kan je gaan beginnen aan het gaarproces.

img_5773

Je stookt het vuurtje op met wat grotere stukjes eikenhout/beukenhout en laat de temperatuur maar boven de 72 graden Celsius komen want dan pas worden de bacteriën gedood. Aan de paling kun je voelen of hij gaar is door net onder de kop bij de ruggengraat te knijpen. Als je deze kan indrukken tot bijna op de graat is de paling zeker gaar.

img_5780

We smoren het vuur met rookhout of houtkrullen.De temperatuur moet in ieder geval lager worden want de paling is al gaar. Roken doe je dus tussen de 40 en 60 graden Celsius. Laat je schoorsteen op een kiertje staan en sluit de deur. Je vuurlade kan je van een klein beetje zuurstof voorzien door een klein kiertje open te laten.

img_5786

Als de temperatuur ineens gaat stijgen zijn er weer vlammen ontstaan. Meteen weer rookmot erover en rustig verdergaan. Laat regelmatig wat rook ontsnappen door even de deur open te doen. Na ongeveer een uurtje roken is de rooksmaak lekker in de paling getrokken en kan je de gerookte paling eruit halen. Kijk wel even uit voor de warmte van de speet.

img_5787

Eet smakelijk !!!