Lam op spit

BBQ Status: Indirect

img_5653

Temp / Tijd:

middel hoog vuur

12h

70c/75c kern

Materiaal:

Spit

Pekelbad

Pekelzout

Thermometer

Rookhout (beuken)

Ingredienten:

Lam 22kg

Keukenzout

koriander

olijfolie

Bereiding:

Pekelen:

img_5608

Kruiden en specerijen (optioneel)

Meng tafelzout met 1 gallon water in een grote soeppan of pan. Gebruik 1/2 kopje zout per gallon wanneer pekelen 1 tot 2 pond van lam; 3/4 kopje zout gebruiken bij het pekelen van 2 tot en met 4 pond van lam; gebruik 1 kopje zout per gallon wanneer pekelen 4 pond of meer lam.

Verwarm  het gezouten water op het fornuis op matig vuur tot het zout Lost, af en toe roeren. Breng de pekel aan de kook, roer af en toe door, zet het vuur uit. Laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur, zet het dan in de koelkast.

Koel de pekel in de koelkast totdat het is koud, ongeveer 1 uur. Plaats het lam in een plastic of glas container groot genoeg voor de pekel.

Giet de pekel bij het lam en bedek de container met een deksel. Plaats het lam in de koelkast.

Pekel 1 tot 2 pond van lam voor 2 uur; pekel 3 tot en met 4 pond van lam voor 4 uur; pekel lam dat weegt van 4 tot 6 pond voor 6 uur. Pekel lammeren met een gewicht van 6 pond of meer voor de 12 uur.

Het lam uit de pekel nemen 45 minuten tot 1 uur voor het koken en laat het bereiken van de kamertemperatuur. Veeg het overtollige pekel van de lam zij heb al hun werk al gedaan.

bereiden:

img_5617

Hang het lam op het spit met een middel hoog vuur. Zorg er voor dat het vuur niet te hoog is je kunt dit later iets uitbreiden indien nodig. Let op dat er geen vet uit de lam in de kolen  kunnen vallen zo verkoop je dat je onnodige vlammen krijgt.

img_5631

Laat het lam voor een gedurende tijd van ongeveer vijf uur mooi dicht schroeien en smeer deze geregeld in met een mengsel van, olijfolie en verse koriander. Voeg hier eventueel je gewenste rookhout aan toe.

img_5684

Als het lam kerntempratuur heeft bereikt van 70c-75c is deze gereed. Snij het lam in gewenste stukken en kruid dit af met peper en zout naar wens.

Serveer de lamsvlees met gegrilde paprika, pepers, en eventueel ajvar saus.

img_5685

Eet smakelijk !!!