Indirect grillen

20141226_150740

Indirecte methode

De indirect methode is eigenlijk alleen toepasbaar als je de barbecue kunt aflsuiten met een deksel. Het is vergelijkbaar met braden, maar met de extra voordelen van het barbecuen; de smaak. Hetziet er net zo uit als een gerecht uit een oven. De warmte stijgt omhoog, weerkaatst terug van het deksel. Zo wordt het eten langzaam en gelijkmatig aan alle kanten gaar. De rondcirculerende hitte werkt net zoals een convectie oven dus het is niet nodig het eten om te draaien. Gebruik de indirect methode voor eten dat 25 minuten of meer grilltijd nodig heeft of voor eten dat kwetsbaar is als je het direct boven de hittebron zou bereiden. Daar waar het eten, bij de directe methode zal uitdrogen of geheel verschroeien, krijg je met de indirecte methode mooi mals en zacht vlees. Deze methode is uitermate geschikt voor langzaam garen (slow cooking) van grote braadstukken, ribstukken, hele kippen, kalkoenen, en andere grote stukken vlees, maar ook tere stukken visfilets.

Grillen volgens de indirecte methode op een houtskool barbecue: 

indirecte methode kan op 3 manieren, het product in het midden van de barbecue, het product aan 1 zijde (50/50 methode) van de barbecue en de methode waarbij de kooltjes als een kring liggen. Een goede vuistregel is dat stukken vlees of vis die je in een gemiddeld hete oven kunt braden, geschikt zijn voor de indirecte grill. Deze methode kan alleen met een barbecue met kap en duurt tussen een half uur en drie uur.

Het is slow en low garen, je zorgt dat de kolen niet direct onder je vlees of vis liggen. Je kunt wel beginnen met een korstje te grillen boven de kolen. Daarna schuif je het vlees of de vis naar het gedeelte waar geen kolen liggen. Onder je gerecht ligt dan een druippan om het vocht op te vangen. De beste temperatuur van je barbecue is rond de 150°C. Gebruik je kolen dan voeg je ieder uur wat kolen toe, mooi een gelegenheid om indien nodig ook het vlees in te smeren. Het is van belang je gerecht vochtig te houden, zodat het eindresultaat niet te droog wordt. Dit doe je door regelmatig te draaien en olie of een mopsaus te gebruiken met een kwast. Zorg dat je niet te heet begint, dan gaart het gerecht te snel, wordt droog of taai en de korst kan te donker worden. De beste methode om te bepalen of jouw gerecht gaar en klaar is, is het meten van de kern temperatuur. Ikzelf gebruik er 1 die ik in het midden van het product steek met een afleesdisplay buiten de barbecue. Zo hoef ik de deksel maar minimaal op te tillen en weet gedurende de hele grilltijd de temperatuur van het product.

 De indirecte methode is ook erg geschikt voor het toevoegen van rooksmaak door houtsnippers en kruiden. Week hiervoor (hard)hout in water, bier, whisk(e)y, wijn of andere drinkbare vloeistof. Tijdens het indirect grillen direct op de hete kolen leggen, de barbecue zal gaan roken en die smaak trekt langzaam in het voedsel.

 Een metode dat de techniek van grillen en barbecuen combineert. Bij indirect grillen woord de barbecu zo gereed gemaakt dat het vuur aan een of twee kanten van de barbecu brand en het eten boven het deel zonder vuur licht. Het voordeel van deze methode is dat je van je barbecu een soort oven maakt. Idirect grillen steld u in staat grote stukken vlees, zoals een hele kippen, varkensschouder, door en door te garen zonder de buitenkant te verbranden. U kunt het eten er ook mee roken door er houtsnippers aan toe te voegen. Bij indrirect grillen hoeft u het vlees niet te keren.

20141129_175606


Waneer is het gaar ?

tempie


BBQPASSIE.COM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s