Speenvarken

BBQ Status: Indirect

image

Materiaal:

Lekbak

Thermometer

Rookhout (beuken)

Emmer

Ingrediënten:

1x Pekel

1x Peper bolletjes

6x Ui

6x Knoflook

Bereiding:

Pekelen (ook: zouten) is het conserveren van etenswaren door het in zout of pekel te legen. De smaak wordt door het pekelen wel beïnvloed, en door veel mensen gewaardeerd. Pekelen word vanwege de smaak nog steeds toegepast.

image
Vul een flinke emmer met water en doe daar grof gesneden stukken ui en knoflook en peper bolletjes bij. Gooi hier de pekel bij en roer dit geheel goed door elkaar. Ik heb de pekel bij het biggetje gekregen van de slager samen met de kruiden rub om de binnenkant mee in te smeren. Leg het beertje een nacht in de pekel.

image

Na een nacht pekel kan het biggetje uit het pekelbad en mag de binnenkant ingesmeerd worden met de droge kruiden rub. Het kruiden van de huid is weinig zinvol. Je kunt er voor kiezen om de gevoelige delen in te pakken met aluminiumfolie de oren en de snuit bij mij was dit anders opgelost door de slager. Leg het speenvarken op indirecte wijze op een tempratuur  van  140/150 graden tot deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 60 graden. Laat het biggetje even rusten en gaar het af op 190 graden tot een kerntemperatuur van 70 graden. Het nagaren zal zorgen voor een eindtemperatuur tegen de 76 graden.

image

Eet Smakelijk !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s